Forældrerådgivning

 

 

Mange forældre kontakter mig fordi de er i tvivl om hvordan de bedst kan hjælpe og støtte deres barn, der kæmper med at finde fodfæste i livet. Det kan være unge der ikke kommer i skole, er ude i kriminalitet eller begyndende misbrug. Forældrene oplever, at de ikke mere har autoritet over deres unge, men de syntes stadigvæk, de har et ansvar, som de bare ikke ved, hvordan de skal forvalte.  Forældrenes kontakt til de unge er ofte konfliktfyldt, og forældre oplever at de unge er afvisende over for forældrenes  råd, regler og forventninger.

 

De fleste forældre beskriver en blanding af at de ved, at det de gør kan få stor betydning for hvordan det går deres barn og samtidigt oplever de tit af de føler sig usikre eller afmægtige overfor hvad og hvordan de bedst gør det.

 

Mange fagfolk, politikkere og debatører stiller krav til at forældre skal kunne styre og tøjle deres unge. Der bliver kastet meget skyld på forældre. Forældre beskrives ofte som fjerne og selvoptagne så unge mistrives, at de ikke påtager sig deres forældreansvar og at de forkæler de unge og ikke lærer dem ansvarlighed, hvilket kædes sammen med unges manglende skolekundskaber og skolegang samt kriminalitet og misbrug. Selvfølgelig har forældre stor betydning for deres unge, en viden som piner mange forældre , der bare ikke ved, hvad de skal stille op. 

 

Det er alt for sjældent at nogen bidrager med forståelse og brugbar hjælp til forældre, og som giver forældrene en fornyet viden om hvilke muligheder de har til rådelighed. Forældre sidder alt for ofte tilbage med en oplevelse af skyld og ansvar, men uden viden om hvad de bør eller kan gøre.  

 

Min erfaring er at forældrenes bedst hjælper de unge ved at forældrene finder frem til en ny form for forældreautoritet. Udgangspunktet i forældrerådgivningen er her med troskab imod forældrenes holdninger og værdier at finde nye måder at være troværdige autoriteter på  og som ikke er afhægige af de unges umidelbare manglende samarbejde.

 

 

 

 

www.ungepsykolog.dk